Kernkwadranten

De kernkwadranten van D. Ofman geven inzicht in jouw kernkwaliteiten. Dat is ook meteen de reden waarom ik deze methode zo leuk vind om mee te werken. Het gaat uit van onze kwaliteiten!

De 4 kwadranten:

  • Kernkwaliteit;
  • Valkuil;
  • Uitdaging;
  • Allergie.

De kwadranten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De 4 kernkwadranten verder uitgelegd:

Kernkwaliteit:
Kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot het wezen (de kern) van een persoon behoren; ze doordringen de hele mens.
De kernkwaliteit ‘kleurt’ een mens; het is een specifieke sterkte waar we bij hem of haar direct aan denken.
Een kwaliteit waarvan hij/zijzelf zegt: ‘Dat kan toch iedereen’.
Een kernkwaliteit kun je niet aan- of uitzetten, je kan hem wel verborgen houden.
Het verschil tussen vaardigheden en kernkwaliteiten zit in het feit dat kwaliteiten van binnenuit komen en vaardigheden van buitenaf aangeleerd zijn. Vaardigheden zijn aan te leren, kwaliteiten kun je verder ontwikkelen.

Valkuil:
De schaduwkant van de kernkwaliteit wordt de valkuil of vervorming genoemd.
Het is de kernkwaliteit die te ver door schiet. De kernkwaliteit en de valkuil zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Het is niet makkelijk, toch kun je vanuit je valkuil weer naar je kernkwaliteit als je je bewust bent van het “teveel van het goede”.

Uitdaging:
Hier komt de uitdaging om de hoek kijken. Want om een kernkwaliteit ‘zuiver’ te houden zonder dat er vervorming/valkuil optreedt is er de uitdaging. De uitdaging is de positief tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil. M.a.w.: de kernkwaliteit en de uitdaging zijn elkaars aanvullende kwaliteiten, de uitdaging is de realistische component die de kernkwaliteit in balans houdt en een gezond tegenwicht beoogt. Het is dus geen kwestie van of-of, of de kernkwaliteit of de uitdaging.. Het is een kwestie van en-en, een balans tussen je kernkwaliteit en je uitdaging om te voorkomen dat je in je valkuil stapt.

Allergie:
Wanneer iemand teveel vraagt van jouw uitdaging, zit die persoon in jouw allergie-zone. Doordat iemand in jouw allergie-zone zit, heb jij de neiging om als reactie in je valkuil te stappen. Van mensen die in jouw allergie-zone zitten, kun jij het meeste leren.

Tijdens de training gaan gaan we uitgebreid in op onze kwaliteitenvandaar uit kijken we naar onze valkuilen, uitdagingen en allergieën.
En we kijken naar de kwaliteiten van de mensen die in onze allergie zitten! Want achter elke uitdaging, valkuil en allergie gaat een kwaliteit schuil. Soms een hele zoektocht, het lukt altijd. En zo kom je erachter dat de kernkwaliteit van degene die in onze allergie zit,  vaak onze uitdaging is!
En zo is het kwadrant weer compleet!

Klinkt ingewikkeld? Is het niet!
Mail of bel me voor meer uitleg!